Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Mycket fusk i åkeribranschen

1:31 min

Enligt trafikpolisen i Skåne är det vanligt att åkeriföretag fuskar för att öka produktionen.
– Det finns företag som nästan har som affärsidé att försöka fuska, säger bilinspektör Patrik Gunnarsson.

Det är en kall och snöig dag i norra Skåne, och polisinspektör Bengt-Erik Lind hukar på knä bredvid ett stort lastbilsdäck, tillhörande en lastbil som just fått sladd och kört in i ett vägräcke.

– Kravet är att de ska ha vinterdäck på drivaxeln och att alla däck på lastbilen ska ha fem millimeter. Men här är ju ett gott mönsterdjup på denna, så vi ska bara titta vilket däck det är som sitter på, säger han och känner på däcket.

Kontrollen visar att lastbilen har rätt däck och föraren slipper böter. Men trafikpolisen i Skåne stoppar många lastbilar med brister och en stor del av arbetstiden går åt till att kontrollera fordon på vägarna och göra så kallade flygande inspektioner.

– Det är som en besiktning fast ute på väg, där vi anmärker på de brister vi upptäcker. Det kan vara däck till exempel, och då får de byta däcken. Då har man ju fått bort de sämre ekipagen ute på vägen. Det är en kontroll vi ständigt gör varje dag, säger Bengt-Erik Lind.

Trafikpolisen kontrollerar även många av de fordon som kör av färjan i Ystad, på väg in i landet. Och enligt bilinspektör Patrik Gunnarsson förekommer det mycket fusk i åkeribranschen som polisen måste vara uppmärksam på.

– Man underhåller inte sina fordon, man lastar kanske lite för mycket och så vidare, och så vidare. Det är ju så att det finns hela tiden företag här som nästan har som affärsidé att försöka fuska sig igenom och därmed få lägre kostnader för sin produktion, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista