Nätdroger blir allt vanligare. En man i Klippan avled efter en överdos Foto: TT Bildbyrån

Polisen varnar för nätdrog efter dödsfall

1:40 min

En 18-årig man i Klippan avled igår efter en misstänkt överdosering av en farlig nätdrog. Nu varnar polisen för drogen som marknadsförs under namnet MT 45 och är lättillgänglig på internet.

18-åringen hittades av en skolklass. Då låg han livlös utomhus. Han fördes till sjukhus där han avled under eftermiddagen.

I en lägenhet i närheten hittade polisen ytterligare två personer som båda var påverkade och i dåligt skick.

De uppger att de köpt en drog på nätet, som hette MT5. Polisen tror att det rör sig om något som heter MT 45. Det är en opioid, alltså ett ämne med starkt lugnande, smärtstillande och muskelavslappnande effekter.

–  Nätdroger blir allt vanligare, säger  Mathias Lööw i polisens narkotikagrupp, som menar att tillgängligheten riskerar att locka fler:

 – Det blir inte lika smutsigt som att gå till gathörnet och köpa cannabis, säger han.

– Den finns bara ett knapptryck bort, och man beställer den på hemsidor precis som köper kläder eller en mobiltelefon, säger Mathias Lööw.

Det rör sig om företag och privatpersoner som blandar ihop egna kemiska blandningar, säger han.

Men det är olagligt?

– Olagligt i vissa fall, olgagligt i vissa, säger polisen Mathias Lööw. Ibland hänger inte lagstiftningen med, och en drog kan vara laglig i sex månader innan man har full koll på hur potent drogen är och vilka substanser den innehåller.

Risken finns att folk lockas att tro att det är ofarligt, och det är det verkligen inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista