Magnus Andersson och Thomas Westerdahl på fjärrvärmeverket i Kristianstad är glada att vintern kommit trots att förbrukningen av träflis ökar. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Fjärrvärmeverk gläds åt kylan

1:24 min

Den milda vintern ledde till att förbrukningen av flis på fjärrvärmeverket i Kristianstad, Allöverket, minskade med omkring 30 procent jämfört med en vanlig vinter. Trots det är produktionschef Magnus Andersson glad att kylan nu kommit.

– Flisen ligger och förmultnar för oss och har man då sådana buffrar med stora mängder flis så blir det ganska mycket av det, säger Magnus Andersson. 

Det går åt så mycket som 20 till 25 lastbilar om dagen på Allöverket när det är kallt ute. Och att köpa in mindre flis för att vintern är mild går helt enkelt inte. 

– Vi köper vårt flis innan vintersäsongen som alla får göra för att säkra upp inför vintern, säger Magnus Andersson. 

Att elda mer i verket ger dock inte bara mer fjärrvärme till 3000 fastigheter i Kristianstads kommun. Ångturbinerna som används producerar två delar fjärrvärme och en del el. 

– Om vi levererar maximalt så kan vi levererar 23 megawatt  och då motsvarar det ungefär Kristianstads tätort en normaldag, berättar Thomas Westerdahl, produktionstekniker på verket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista