Stadsmissionen flyttar in i Hemgårdens lokaler där det tidigare bedrevs förskoleverksamhet. Foto: Lisa Jalakas / Sveriges Radio

Stadsmissionen tillbaka i centrum

1:34 min

Idag fick Stadsmissionen nycklarna till Hemgårdens lokaler i Kristianstad.
Nu har socialt utsatta personer återigen en central plats att vara på.

– Ja, allt fungerar?

Anställda från både C4 Teknik och arbete- och välfärdsförvaltningen är på plats för att inspektera Hemgårdens lokaler, tillsammans med Stadsmissionens vaktmästare Leif Weilbo.

Det finns en del att göra, men inom två veckor hoppas man vara färdig med det viktigaste och då kan mötesplatsen Café David återigen öppna i centrala Kristianstad. Hit kan socialt utsatta personer söka sig för att få stöd, delta i aktiviteter, äta en bit eller bara umgås på en varm plats.

– Vi är jätteglada. Vi har längtat länge efter det här och letat efter en lämplig lokal väldigt länge. Så det känns hur roligt som helst, säger Therese Wihlborg som är socialchef på Skånes stadsmission.

I lokalerna ska det bland annat finnas tandläkare, kurator och stödpersonal. De olika tjänsterna kommer att erbjudas efter hand, men tanken är att man i alla fall ska kunna vistas i lokalerna inom två veckor.

Jakten på en ny lokal för Stadsmissionen har pågått sedan i våras. Då fick Stadsmissionen inte längre använda församlingshemmet, utan tvingades ut till mindre lokaler i Näsby. Eftersom det ligger en bit från centrum kunde inte lika många ta sig dit. 

Kristianstad kommun har länge haft Hemgårdens lokaler som alternativ, men enligt Pierre Månsson (Fp), kommunstyrelsens ordförande, är det renoveringsbehovet som satt stopp i hjulet. Det krävs en investering i miljonklassen för att rusta upp lokalerna, och de pengarna har inte funnits.

Men nu har man från politiskt håll bestämt att lägga det problemet åt sidan tillsvidare och låta Stadsmissionen flytta in. Det handlar om medmänsklighet, särskilt i sånt här väder, säger Pierre Månsson. Men hade detta inte kunnat ske tidigare?

– Det borde varit löst innan vintern. Jag har varit kritisk mot min egen organisation att detta borde varit klart innan vintern. Men jag menar, nu har vi räddat det, säger Pierre Månsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista