Taxi Kurir tar över stora delar av färdtjänsten i norra Skåne. Foto:Bertil Ericson/TT
Publiknätverket

Taxi Kurir tar över stora delar av färdtjänsten

VD Taxi Kurir: Det blir en viss inkörningsperiod, det blir det.
1:16 min

I helgen tar Taxi Kurir över stora delar av färdtjänsten i nordöstra och nordvästra Skåne. Man ska köra personbilar för en ersättning på runt sju kronor per kilometer och i taxibranschen är flera kritiska till den låga kostnaden.  

Per Lundquist som är VD för Taxikurir i Skåne menar att det är en rimlig kostnad.

– Vårt anbud som vi räknat fram det vet vi att det klarar vi av att köra på. Vi har ju övrig trafik också mer än bara de här samhällsbetalda resorna, så att vi blandar upp det med resor för avtalskunder och publika kunder som då är något bättre betalt. Så tillsammans kommer vi ha en bra intjäning, säger Per Lundquist.

Det är områdena kring Kristianstad, Hässleholm, Ängelholm och Helsingborg där taxi Kurir nu etablerar verksamhet. Sammalagt i Skåne så kommer man ha runt 100 bilar som kör färdtjänst. Upphandlingen blev egentligen klar redan 2012, efter att Taxibil Syd som hade stor del av färdtjänsten gått i konkurrs, men på grund av att upphandlingen överklagas är det först nu som man drar igång. Och Per Lundqvist menar att de genom att blanda privata körningar med samhällsbetalda kommer att lyckas hålla priset, men det kan bli några tuffa första dagar. 

– Det blir en viss inkörningsperiod, det blir det. Det tar en liten tid att trimma in organisationen helt och hållet, men vi räknar med att det ska gå nog så bra från start, men en viss intrimning får vi nog räkna med under första veckan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".