Gemensamt bolag ska bidra till färre läckor. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio.

Nytt bolag ska ge färre läckor

Samhällsutvecklingschef: Förbättring tar tid
1:06 min

Osby, Olofström, Bromölla och Östra Göinge drar från och med 1 mars igång ett gemensamt bolag som ska driva avlopps- och vattenfrågor. Beskedet kommer efter en tid med flera vattenläckor i Osby kommun, en i början av månaden och den senaste i starten på denna veckan.

– Vi vet att vi måste satsa, och att bilda det här bolaget är en möjlighet för oss att kunna göra de här satsningarna, säger  Maria Ljunggren som är samhällsutvecklingschef i Osby kommun.

Det är fortfarande varje kommun som via sin Va-taxa kommer att betala för de satsningarna som görs specifikt inom den egna kommunen. Maria Ljunggren säger att man i Osby har utökat budgeten både 2013 och ytterligare 2014 för att komma ikapp och rusta upp ledningsnätet för att slippa vatten som läcker upp från underjorden. Att man bildar bolag menar hon kommer att hjälpa till genom att man får mer kompetens som kan hjälpas åt gemensamt och bolla ideér och ta fram lösningar. Men förbättring tar tid.

– Det är ju inte så att det går över en natt, men vi får bättre möjligheter att jobba systematiskt eftersom vi får en utökad kompetens. men det som kommer sätta gränsen oavsett vilket är hur mycket resurser vi tillskjuter och därmed också hur hög Va-taxa vi har, säger Maria Ljunggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".