Foto: Johan Nilsson/TT

Explosion vid tingsrätten i Malmö

Hans Nilsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen om explosion vid rättscentrum
2:39 min

En explosion inträffade vid rättscentrum på Porslinsgatan i Malmö vid tretiden natten mot måndagen. Detonationen orsakade materiella skador som glaskross och skador på fasaden vid entrén till tingsrätten. Någon hotbild har inte funnits, enligt Hans Nilsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

– Vi har ingen konkret hotbild, men vi bedriver en aktiv verksamhet mot kriminella miljöer i Oliviaprojektet, säger han.

Ingen person skadades i explosionen.

Operation Olivia pågår under 2014 och startades för att komma åt den organiserade grova brottsligheten och öka tryggheten i staden. Under förra året hade Malmö närmare 100 skjutningar.

Rättscentrum innehåller lokaler för bland annat polisen, Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten.

Vad gör ni nu på platsen? – Vi har förhört vittnen och gjort dörrknackning, det är många som bor i området. Vi håller på att sammanställa det nu och teknikerna är inne i slutfasen av sitt arbete för att säkra spår och kunna utröna vilken form av sprängmedel som har använts vid det här attentatet, säger Hans Nilsson.

Explosionen är rubricerad som allmänfarlig ödeläggelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".