Roland Blomquist, vd för Taxi Welcome Service i Helsingborg. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Nordväst

Bommar ökade taxiresandet

1:28 min

Sedan mitten av januari är det bara tre taxibolag som får hämta upp passagerare utanför resecentrumet Knutpunkten i Helsingborg. På grund av kaos och för många taxibilar byggdes en särskild taxificka med bommar. Ett 30-tal friåkare som inte är anslutna till någon beställningscentral är nu utestängda.

– Nu har vi bara taxibilar i den här taxifickan. Det gör att privatbilisterna har dubbelt så mycket yta jämfört med tidigare, säger han. Hela miljön är ju lugnare och arbetsmiljön för förarna är ju också lugnare då, säger Roland Blomquist från Taxi Welcome Service som ansvarar för verksamheten.

Han säger att taxiresandet har ökat med cirka 30 procent sedan taxifickan byggdes. Innan bommarna kom upp gick man runt och räknade antalet bilar och nu kan jämföra med hur många bilar som passerar bommarna varje dag. Han menar att det är logiskt att resandet ökar.

– Jämför vi den här situationen med liknande situationer som vi har haft på andra stationer så handlar det om att resenärerna upplever att taxiservicen är trygg och säker, säger han. Man behöver inte oroa sig för att prissättningen är tokig och att man blir lurad.

I dag är det bara tre taxibolag som får trafikera Knutpunkten. Men det finns fler som vill in och det är öppet för dem om de uppfyller Taxi Welcome Service krav. Fast det tar tid innan man får arbeta på samma villkor som de etablerade bolagen.

– Som nytt bolag så måste man börja köra i det vi kallar för högtrafik och i det här fallet på Knutpunkten är det fredag natt och lördag natt, säger Roger Blomquist. Visar man då att man kan vara här när det är mycket att göra kommer man också att få trafikera när det är lite mindre att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista