Jack Andersson och Max Svensson går fordon- och transportprogrammet på Wendesgymnasiet. Foto: Johanna Ravhed/Sveriges Radio

Fordonselever heta på arbetsmarknaden

1:30 min

Bristen på kunnig personal inom motorbranschen är ett stort problem. Över en tredjedel av företagarna säger att de har haft svårt att få tag i personal.

Bristen märks - inte minst på fordon- och transportprogrammet på Wendesgymnasiet i Kristianstad. Rektor Joakim Sahlin har märkt att eleverna är heta på arbetsmarknaden.

- Där är ett drag efter dem. De kan välja på olika platser och framförallt när de är ute så får de besked att om de gör ett bra jobb så har de möjlighet att få en anställning, säger han.

Även eleverna Jack Andersson och Max Svensson märker av att det inte finns tillräckligt med personal.

- Ja, det är alltid fullt upp att göra och det är aldrig någon verkstad som har för lite att göra tycker man, säger Jack Andersson.

Enligt en rapport från Motorbranschens och lackerarnas yrkesnämnd är det speciellt svårt är det att hitta personal i Skåne. På Wendesgymnasiet försöker man att möta branschens behov och även om man har lyckats att höja antalet sökande till Fordon- och transportprogrammet så visar statistiken sjunkande siffror för andra skolor. Rektor Joakim Sahlin tror att det beror på att det finns en gammal bild av hur yrket ser ut.

- Man har fortfarande en bild av att mecka med bilar och sånt är smutsigt, man får olja på fingrarna och står bockad över en motorhuv dagarna i ända. Det är en skev bild som inte stämmer med verkligheten. Idag så är det mycket mer teknikintensivt, säger han.

Både Jack Andersson och Max Svensson arbetar på lov och helger och det var inte svårt att få jobb.

- Nej det var det inte, det fick jag efter praktiken i nian, säger Jack Andersson.

- Jag har sommarjobb och jobb på loven på en verkstad. Sen får jag försöka kolla där jag ska ha praktik. Det finns ju jobb, konstaterar Max Svensson.

De ser ljust på framtiden.

- Är man duktig kan man säkert få jobb på många olika ställen. Man får visa vad man går för, säger Jack Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista