Sverigedemokraternas valsedlar. Foto: Foto Björn Lindgren / TT

Nybildat parti utmanar SD

"Man lägger alldeles för stor vikt vid invandringsfrågan"
1:23 min

Sverigedemokraterna utmanas av det nybildade Framstegspartiet som tänker ställa upp i både riksdags-, kommunal- och landstingsvalen i höst. Det bildades i helgen på ett möte i Jönköping där folk från Östersund i norr till Skåne i söder deltog.

Många av de som sitter i interimsstyrelsen har rötter i Sverigedemokraterna. Bland dem Tomas Olsson från Bjuv som är kritisk mot Sverigedemokraternas politik.

– Man lägger alldeles för stor vikt vid invandringsfrågan, säger han. Man kan inte rädda hela Sverige genom att minska på invandringen utan det finns många andra frågor som är minst lika viktiga om inte viktigare.

Till de frågorna hör pensionärernas situation, och frågor om vård, skola och omsorg säger Tomas Olsson. Han är också är kritisk till hur den så kallade nolltoleransen inom Sverigedemokraterna tillämpas, och anser att partiet inte är konsekvent när det gäller vem som utesluts och vem som får vara kvar.

Framstegspartiet har inget valprogram än med det tillsattes en programkommitté i helgen som jobbar med det.

Tomas Olsson var aktiv i en tidigare variant av Framstegspartiet fram till 2006, och sen dess har han varit Sverigedemokrat. Han säger att det både i Bjuv och i ett ganska stort antal andra kommuner finns politiker med ungefär samma bakgrund som är med och startar det nya Framstegspartiet.

Därför tror han på framgång i valet.

– Folk känner igen oss så där tror jag vi har en stor fördel, säger Tomas Olsson Så chansen för att vi ska få mandat i ett flertal kommuner och även landsting anser jag är relativt stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".