Tamam Awad såg ett behov och startade en tjejgrupp. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio.
Hallå Skåne

Tjejernas egen plats

En kväll i veckan intar en grupp tjejer den urbana hembygdsgården i Gamlegården i Kristianstad. Det är en kväll där bara tjejer får komma för att prata, kolla film, måla, baka och bara vara.

En tjejgrupp var Tamam Awads idé som blev verklighet via ett kommunalt projekt och hon startade projektet eftersom hon såg ett behov av ett ställe där tjejerna kunde ta plats. 

- Vissa har tunga lass och vi ska fungera som mentorer. Det är tjejerna som ska bestämma vad man ska göra - så att de får vara med och bestämma någonstanns i samhället, säger Tamam Awad.

Här ska alla ta hand om alla och man säger i nej till någon. Alla känner inte varandra och Tamam Awad menar att många utvecklas tillsammans i tjejgruppen.

Kusinerna Yasmin och Sabrin får intervjua varandra om varför de trivs på den urbana Hembygdsgården på Gamlegården i Kristianstad.

- Vi kollar på film, äter godis och vi pratar om massa olika saker som exempelvis våra familjer. Här känner man sig nästan som hemma, säger Sabrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista