Ett basutbud i kollektivtrafiken ska ge fler avgångar i kollektivtrafiken. Foto: Kristoffer Hjälmberg/Sveriges Radio.

Vill se fler turer i kollektivtrafiken

1:32 min

Från och med nästa år ska det finnas ett basutbud i kollektivtrafiken. Resenärer ska veta hur många avgångar och mellan vilka tider det kommer att finnas kollektivtrafik. Det slår femklövern i Region Skåne fast.

- Åker man stadbuss i Kristianstad kommer man att märka detta basutbud genom att det kommer att införas nattbuss, det kommer bli fler avgångar på helger och att bussarna kommer att gå längre under dygnet, säger folkpartisten Mats Perssons som är ordförande i kollektivtrafiksnämnden i Region Skåne.

Totalt beräknar man att det kommer att kosta 27 miljoner kronor att införa basutbudet i kollektivtrafiken. I utbudet finns olika nivåer och den mest grundläggande nivån som gäller alla kommer att garantera minst fem dubbelturer per vecka till närmaste större ort och sen ändras utbudet efter hur stor betydelse en sträcka har och hur många som bor i orterna. Till exempel ska orter med minst 3 000 invånare ha kollektivtrafik mellan 06.00 till midnatt alla vardagar utom fredag då det ska finnas trafik fram till 02.00 på natten.

- Vi vill skapa en tydlighet till medborgare, företagare, universitet och skolor vilket kollektivtrafiksutbud som människor har rätt till, säger Mats Persson.

Andra mål för kollektivtrafiken är bland annat att man år 2025 ska ha full tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar på tåg och bussar. Man ska också till år 2020 ha en 80 procentig kundnöjdhet - i dagsläget är ligger den på 63 procent.

- Alla aktiviteter vi gör nu handlar om att få upp kundnöjdheten. Vi är inte nöjda, vi har en resa kvar, säger Mats Persson.

Det har ju varit en hel del protester, bland annat i Östra Göinge kommun, där en del många mindre orter blir utan kollektivtrafik. Hur kommer de kunna bli nöjda i detta?

- Det är alltid så när man håller på med kollektivtrafik att alla kommer inte bli nöjda därför vi har som utgångspunkt att bedriva trafik för vad som är bäst för flest. Det vi gör i det här programmet är att vi ger fler människor resmöjligheter och vi ger människor en tydlighet i vilket utbud man har rätt till, säger Mats Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista