Arkivfoto: Henrik Montgomery/TT

Osbys mat till äldre i topp

1:29 min

Maten till de äldre i Osby kommun är så pass bra att den hamnar på en femte plats vid en jämförelse av alla kommuner i Sverige. Ett betydligt bättre resultat än vad man fick 2011 då man hamnade på plats 282 av 290.

- Förutom Socialstyrelsens enkäter så har vi gjort egna, mer djuplodande enkäter där vi har frågat personer inne på serviceboenden och även de som har matdistribution om deras önskemål och maten. Vi har fått en bättre dialog med all personal, både inom hemtjänsten och inne på särskilt boende, säger Andreas Arvidsson Rosenqvist, kostchef i Osby kommun som förklaring på den mer framskjutna placeringen.

Det är Socialstyrelsen som har rankat kommunerna efter att gjort en omfattande enkät med äldre som får mat från kommunen. I topp hittar man Töreboda - där är 95 procent nöjda med maten. På plats fem i Sverige finns alltså Osby med 90 procent nöjda och mätta människor. Även Klippan och Skurup hamnar på samma plats i undersökningen.

- Det känns jättebra. Vi är fantastiskt glada att vi har fått ett sånt bra betyg av dem vi serverar, våra gäster. Det är ett engagemang bland personalen i köket men också ute i grupperna, för mat och måltidsmiljö är en helhet. Fungerar det inte i måltidssituationen så spelar det ingen roll hur god mat man lagar, säger Andreas Arvidsson Rosenqvist.

Men vad är det då de äldre önskar ska stå på menyn? Jo, det är traditionell husmanskost som toppar listan. Och ibland får även kostchefen lära sig något nytt.

- Det var något som jag inte kände till, något som de kallade för bonnabönegröt, som man efterfrågade. Då fick vi fördjupa oss i det. Man kokar bondbönor och potatis och så gör man ett mos av det och serverar med fläsk eller bacon och lingon, säger Andreas Arvidsson Rosenqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista