1 av 2
Charlotta Ranert (till höger), festivalchef och initiativtagare till Skånes Matfestival. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges radio
2 av 2
Många intresserade samlades i Brösarp för att diskutera den kommande matfestivalen. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges radio
Österlen

Många idéer inför matfestival i Brösarp

Festivalchefen: Vi vill göra något interaktivt och innovativt
1:10 min

Den 23 maj är det dags för Skånes Matfestival i Brösarp. Under onsdagen träffades ett hundratal personer med koppling till skånsk mat för att diskutera och komma med idéer till festivalen. 

- Vi har fått otroligt mycket positiva inspel till aktiviteter. Det är allt från att se hur man styckar kött, hur man röker fisk och hur man gör äpplemust, säger Charlotta Ranert som är festivalchef och en av initiativtagarna till festivalen.  

- Det har kommit någon idé om att man kan ta en äpple-safari. Det är fantastiska idéer och folk är väldigt innovativa och vill vara med och visa.

Allt från representanter för livsmedelsindustrin och mathantverkare till diverse producenter och odlare har samlats på den gamla vägstationen i Brösarp. 

Och det är precis här på det 26 000 kvadratmeter stora området som festivalens bas kommer att hålla sig under de tre matfyllda dagarna. 

Det har nästan blivit lite av en trend att städer, kommuner och byar profilerar sig med just maten. Vad är det som ska få Brösarp att sticka ut? 

- Vi vill göra något som är interaktivt och innovativt, som visar på den mångfald vi har i Skåne. Också att man kommer därifrån med någon form av nyförvärvad kunskap, säger Charlotta Ranert.

- Att man själv kommer in och sätter händerna i en surdeg eller gör sin egen blodkorv. Det är precis det vi är ute efter. Inte bara en vanlig matmarknad eller matmässa utan något helt nytt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".