Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

4 400 jobb bort från Volvo

1:30 min

AB Volvo ska dra ner på 4 400 tjänster, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Det motsvarar cirka 4 procent av den samlade personalstyrkan. Neddragningen inkluderar tidigare personalminskning på 2 000 konsulter och anställda.

Enligt vd och koncernchef, Olof Persson, berörs en hel del konsulter.

– Sedan kommer jag att jobba väldigt mycket med frivilligpaket och så kommer vi, om det krävs, även komma till varsel. Men det är något vi ska försöka undvika, säger Olof Persson.

Den övervägande delen av neddragningarna ska ske i år och beröra framför allt tjänstemän inom Group Trucks Operations, Group Trucks Technology, Group Trucks Sales and Marketing EMEA, IS/IT, Finans och Human Resources.

– Det här är en konsekvens av den omvandling som koncernen genomgår. Med en ny organisation och nya arbetssätt på plats kan vi också använda våra resurser på ett mer kostnadseffektivt sätt, skriver Olof Persson i årsrapporten.

Volvo redovisade en vinst på 237 miljoner kronor före skatt för fjärde kvartalet 2013. Vinsten för motsvarande period 2012 var 706 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista