Foto: Fredrik Persson / TT

Diagnosfusk på skånska vårdcentraler

1:37 min

Genom att ange att patienter är sjukare än vad de i själva verket är har flera vårdcentraler i Skåne fått mer pengar än vad de haft rätt till. Det visar enligt uppgift den journalgranskning som gjordes i höstas på ett tiotal vårdcentraler, och som presenteras på fredag.

Distriktsläkaren och forskaren Sven Engström, som gjort en egen granskning av Skånes ersättningssystem, anser att det är lätt att lura.

– Man sätter ofta diagnoser om man får bra betalt för att sätta diagnoser oftare, säger han.

Vårdcentralerna i Skåne får en peng per listad patient, men ju sjukare en patient är, desto större blir pengen. Hur sjuk patienten är avgörs av vilka diagnoser som läkaren sätter.

Läkaren Sven Engström har jämfört hur sjuka vårdcentralernas patienter är på pappret med hur många läkemedelsdoser som patienterna hämtat ut. Det har han använt som ett mått på sjukdom. För offentliga vårdcentraler stämmer värdena bra överens och för bolagsägda, privata vårdcentraler hyfsat. Men när det kommer till vårdcentraler som ägs av läkarna själva stämmer värdena mycket sämre överens.

– Det har vi tolkat som att det är den sista gruppen som verkligen har ekonomiska incitament att försöka få upp ersättningen, för det hamnar i deras egen ficka. Vi ser det som att ekonomiska incitament gör att man sätter fler diagnoser än vad man borde, säger Sven Engström.

Sven Engström säger att diagnoser inte är objektiv fakta och att symptom kan tolkas olika. Han vill inte heller se det som att läkare medvetet fuskar, utan ansvaret ligger hos dem som infört ett system som går att påverka.

Som nyheterna berättat tidigare granskade Region Skåne i höstas journaler på tolv skånska vårdcentraler, eftersom deras patienter såg ut att vara sjukare än vad man kunde förvänta sig. Samtliga är privata och majoriteten läkarägda. Rapporten är inte offentlig än, men enligt uppgifter till nyheterna har felaktiga diagnoser upptäckts på några av vårdcentralerna.

Sven Engström anser att det vore bättre om bara patientens ålder och socioekonomi avgjorde patientpengen och inte vilka diagnoser som sätts.

– Jag tror att det viktiga med ett ersättningssystem är att det är så lite manipulerbart som möjligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista