Nu ska det provas om operation kan vara vägen - även för dem under 18. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Skåne ska operera överviktiga barn

1:27 min

Skånska barn med kraftig övervikt kommer att kunna få magsäckskirurgi, så kallad gastric bypass. Åldersgränsen för operation är 18 år - men från och med i höst kommer barn så unga som 13 år att kunna opereras som en del av ett forskningsprojekt.

– Det handlar om barn som gått hos specialister under lång tid, utan att det fått effekter. Då kan det här – även om det låter drastiskt – förändra livet för dem, säger  Sven Oredsson, medicinsk rådgivare i Region Skåne.

Region Skåne kommer att bli en del av ett forskningsprojekt som görs i samarbete med Stockholm och Göteborg - för att ta reda på om Gastric Bypass kan vara en bra metod för att hjälpa kraftigt överviktiga barn mellan 13 och 18.

Det är barn som redan nu får hjälp av barnöverviktsenheten på SUS som kan bli aktuella för operation, och det rör sig om ett fåtal barn tror Sven Oredsson, kanske max 20 i Skåne.

-- Barn som  som lider av extrem fetma, är de enda som kan bli opererade i projektet och lyckligtvis är det inte många som har den mycket kraftiga övervikten.

– Men för de som är drabbade är det ett stort problem och därför ser vi positivt på vilken effekt kirurgi kan ha för den här gruppen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista