Direkt från Tyskland och egentligen olagligt lång. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Lång buss blir kvar längre

1:28 min

I Kristianstads stadsbusstrafik kommer man även fortsättningsvis kunna åka med en buss med släp, den enda i sitt slag i landet. Både passagerare och chaufförer är nöjda.

Ekipaget har körts som testprojekt i fem månader och visat sig fungera bra så nu förlängs testet och Skånetrafiken och Veolia planerar för fler bussläp i fler städer.

– Vi är så många som åker, nu slipper vi trängas, säger passagerare Jasmin Sandeberg gillar att åka släp.

– Det är jättebra, särskilt tidigt på morgonen, säger Johanna Johansson.

Det ser ut som en buss till som liksom hakats på den första, ingen chaufför då - utan bara ett släp - och tillsammans blir det egentligen olagligt långt, men det här är det enda ekipaget i landet som har fått dispens - bara i Kristianstads stadstrafik

Med 179 platser totalt har den kört i stan sen i somras och nu förlängs försöket och planeras att  permanentas, bussläpen ska blir fler och spridas i Skåne och även chaufförerna verkar nöjda Kent Jönsson och

– De är nöjda och trivs med att åka släp, säger chauffören Beka Betim

– Det är flexibelt och bättre för miljön – och nu slipper vi lämna passagerare på busshållplatsen,  säger Kent Jönsson busschaufför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista