1 av 2
Om förslaget antas läggs skolans mellanstadium ner hösten 2015. Foto: Privat
2 av 2
Malin Wallinius har ett barn som går på Yngsjö skola och två som ska börja. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio

Förslag att stänga halva skolan

1:31 min

Förslaget att lägga ner mellanstadiet på Yngsjö skola och istället låta eleverna gå på en skola i Åhus har upprört invånarna i Yngsjö.
Många tror att det kan avskräcka barnfamiljer att flytta till orten.

– Barnen är ledsna och oroliga. De har uttryckt sin oro i teckningar och har satt upp små lappar på dörrarna i skolan där de ifrågasätter beslutet, berättar Malin Wallinius som är förälder till barn som går på Yngsjö skola.

I dagsläget går det runt 40 elever på skolan och här kan de gå från förskoleklass till sjätte klass. Men i höstas kom förslaget att skolans mellanstadium skulle försvinna. Istället måste eleverna börja åka till Åhus när de gått ut tredje klass för att få gå årskurs fyra till sex på Sånnaskolan.

Det är än så länge bara ett förslag men ett beslut ska vara fattat i slutet av februari. Och i Yngsjö är man rädd att det kan drabba orten hårt om förslaget antas och att det kan avskräcka barnfamiljer från att flytta till orten.

– Alla är jätteupprörda och säger att "kämpa på!", för Yngsjö kommer att dö på sikt. Vi vill inte att Yngsjö ska bli ett senior- och sommarboende, säger Malin Wallinius.

Håkan Frostebring är rektor på Yngsjö skola och den som ligger bakom förslaget. Den främsta anledningen till flytten av eleverna är att spara pengar. Han kan förstå föräldrarnas oro men tror att barnen kan gynnas av att gå i större klasser. Och att nedläggningen av mellanstadiet skulle vara det första steget mot en nedläggning av hela skolan stämmer inte, enligt Håkan Frostebring.

– Snarare är det så att man satsat väldigt mycket på att bygga en ny förskola och att vi nu satsar på fritidshemmet för de yngre barnen. Jag har inte fått någon som helst indikation på att Yngsjö skola ska läggas ner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista