1 av 2
Chefsförhandlaren för ESS-projektet Lars Leijonborg. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
2 av 2
Lund vill visa upp forskningsanläggningarna ESS och MAX IV, som planeras utanför Lund. Foto: European Spallation Source (ESS.

ESS-finansiering fortfarande osäker

3:16 min

Den ekonomiska krisen gör att flera partnerländer utanför Norden tvekar om att vara med och betala för forskningsanläggningen ESS i Lund. Flera miljarder fattas - och inget är klart, enligt chefsförhandlaren Lars Leijonborg.

- Länderna tvekar för att de har väldigt kärv ekonomi, säger Leijonborg till P4 Malmöhus.

Flera länder vill också minska sina andelar. Runt 20 procent av de 18 miljarder kronor som behövs saknas fortfarande av finansieringen, enligt tidningen Dagens Industri. Det första spadtaget för ESS i Lund ska enligt planerna tas i år.

- Jag brukar börja med att säga att det låter som om jag ber er om pengar. Men så är det ju inte. Det är Europa som bestämt att vi behöver den här anläggningen för att behålla toppositionen inom forskningen.

- Det är ett gemensamt ansvar. Och det vore katastrof för Europa om det inte blev av.

Sverige kommer inte att gå in med mer pengar, säger Lars Leijonborg.

- Det har regeringen varit mycket tydlig med.

Lars Leijonborg är regeringens chefsförhandlare för projektet, och han reser nu runt och försöker få bland annat Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland att hosta upp pengar. Också nya länder bearbetas.

- Men där är tiden på väg att rinna ut. Vi vill gärna hålla tidplanen, och det är en lång beslutsprocess. Så helt nya länder lär vi inte få besked om, men om vi får besked om att de med all sannolikhet går in kan Sverige och Danmark kanske säger att vi sätter igång ändå.

Han är ändå optimist.

- Jag tror att vi kommer att lyckas. Men inget är klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista