Kritik mot psykiatrin i Ängelholm

1:36 min

Den psykiatriska heldygnsvården vid Ängelholms sjukhus måste flytta till Helsingborg så snart som möjligt. Det är resultaten av kritik som Inspektionen för vård och omsorg riktat mot verksamheten efter att flera patienter tagit sitt liv.

Det handlar om patientsäkerhetsrisker : om bristande dokumentation, och introduktion av hyrläkare, avsaknad av vårdplan och uppföljning och om missade självmordsriskbedömningar

Inspektionen för vård och omsorg skriver i sitt beslut att de ser allvarligt på den upprepade patientsäkerhetsrisk som finns på avdelning 52 på Ängelholms sjukhus.

Det rör sig om 16 slutenvårdsplatser som redan sedan tidigare planerats att flytta till Helsingborg när en ny byggnad står klar. Nu måste flytten ske tidigare för att säkerställa patientsäkerheten.

– Utifrån kritiken kan vi inte invänta bygget utan tidigarelägger flytten in till Helsingborg, säger Rose-Marie Sandberg, som är verksamhetschef för psykiatrin i Nordvästra Skåne.

– Jag tror att det kan bli bra när vi kommer in i ett sammanhang med andra helhetsvårdavdelningar, säger hon.

– Vi tar kritiken på allvar och det är därför vi vidtar åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista