15 000 orienterare kommer till Norra Åsum. Foto: Jens L' Estrade/Scanpix

En ny stad i staden

Widesjö: Vi är 25 orienteringsföreningar som jobbar med det här
1:37 min

Under en vecka i juli väntas 15 000 människor bo i en ministad som kommer att byggas upp i Norra Åsum utanför Kristianstad. Det är orienteringstävlingen O-ringen som kommer att ta inta området.

- Solsken, vackert väder och massor med anmälda, så att vi får campingen fylld till sista plats, säger Bertil Löv som är chef för O-ringenstaden.

När vi ses bredvid en stor tom äng på militärens gamla anläggning i Norra Åsum så är det grått, blåsigt och kylan kryper in under kläderna.  Att 15 000 människor ska campa här i sommar känns långt borta. Men det kommer att bli så, för det är en mini-stad som ska byggas upp här. Arbetet började för ett par år sedan och vad det egentligen kostar tycker Mats Widesjö som är generalsekreterare för O-ringen i Skåne är svårt att säga.

- Det vågar jag inte svara på för vi jobbar med ideella krafter och skulle vi ta betalt för alla de som arbetade.... Vi är 25 orienteringsföreningar som jobbar med det här och vi kommer att lägga ner 100 000 ideella arbetstimmar. Om man då räknar en normal arbetstid som kanske skulle ligga på 400 kronor i timmen så hade det blivit enormt mycket pengar om man hade fakturerat detta, säger Mats Widesjö.

Nu återstår mycket arbete. Framförallt logistiskt med hur transporter ska gå ut till de olika tävlingsetapperna. Men flera års jobb för en veckas utdelning, känns det inte onödigt? Det tycker inte Mats Widesjö.

- Nu har kommunen tänkt sig använda denna platsen som ett evenemangsområde även i framtiden och det gör att de investeringar som de gör här, bland annat att man lägger ner vatten, kanske elektricitet och så vidare. Det har de glädje av även i framtiden, säger Mats Widesjö. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".