Magnus Heunicke tror att hans tweet kan ha blivit misstolkad på grund av språket. Källa: Twitter.com

Dansk minister backar om Öresundstågen

Den nye danske trafikministern Magnus Heunicke (S) verkar nu backa från sitt uttalande om att Öresundstågen inte borde köra på den svenska sidan eftersom de krockar med älgar för ofta.

Det var i torsdags som ministern sa att danska Öresundståg bör sluta köra i Sverige på grund av alla älgkrockar som gör att tågen blir försenade eller inställda i Danmark.

Ett utspel som mötte stor kritik på den svenska sidan. Moderaternas Pia Kinhult, ordförande i Öresundskommittén, har kallat till krismöte och menar att det skulle vara helt katastrofalt om tågsamarbetet upphör. Heunicke backar nu delvis och menar att det kan vara så att man har missförstått hans utspel på grund av det danska språket.

I ett mail till P4 Malmöhus förtydligar han att han vill att det ska köra fler tåg över sundet i framtiden - inte färre. Men Öresundstågen ska vända i Köpenhamn och inte gå till Helsingör som de i dag gör. Enligt Heunicke ska man skilja på den danska pendlingstrafiken på Kustbanan mellan Köpenhamn och Helsingör för att minska förseningarna där, men det är först kring år 2020 som han räknar med att det går att göra fullt ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".