Panetoz och Sanna Nielsen jublar sedan de gått vidare till final med 'Efter solsken' i Melodifestivalens deltävling två i Cloetta Arena på lördagen. Foto: Fredrik Persson/TT.

Edenryds Sanna direkt till final

Sanna Nielsen var favorittippad och höll för trycket, och gick direkt till Melodifestivalens final när deltävling 2 avgjordes.

JEM och Martin Stenmark tog sig vidare till Andra chansen.

Nya regler gällde under Melodifestivalens andra deltävling jämfört med i den första i Malmö. I praktiken tävlade nämligen sju bidrag om en finalbiljett, eftersom Sanna Nielsens favoritskap var så stort att ingen ens vågade viska ordet flopp.

Sångerskan hade inga problem med att hantera pressen och tog sig planenligt vidare till finalen.

Panetoz till final

Den stora frågan handlade i stället om vem som skulle ta sig vidare tillsammans med 29-åringen. Veteranerna i The Refreshments, poptrion JEM, Eurovision-vinnaren Martin Stenmarck, Abba-barnbarnen i Little Great Things och de dansanta killarna i Panetoz har under veckan turats om att utses till utmanare av oddsbolagen och presskåren.

Tv-tittarnas val föll till slut på Panetoz, som med sitt bidrag "Efter solsken" skrällde och höjde temperaturen rejält i Cloetta Center.

Den tuffa konkurrensen gjorde att flera artister som hade hyfsade chanser att ta sig vidare nu riskerar att sjunka ned i schlagerglömska, men två av bidragen får en ny chans att visa upp sig. JEM och Martin Stenmark tog sig vidare till Andra chansen, som äger rum i Lidköping om tre veckor.

Abba och Herreys hyllades

Inför lördagens deltävling hade SVT problem med produktionen. De maffiga scenshowerna ställde till det i genrepet och tvingade projektledaren Maria Ilstedt att ändra om i schemat. Nu satt de dock som de skulle och tillsammans med mellanakterna blev det en ovanligt effektspäckad schlagerkväll.

Abba och bröderna Herreys hyllades eftersom det gått 40 respektive 30 år sedan de vann Eurovision Song Contest. De senare fick draghjälp av Sean Banan och Sanna Nielsen får ursäkta, men frågan är om inte den omåttligt populära bananen drog ned kvällens högsta applåder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista