Lättare för resenärer att hitta rätt

Skånetrafiken: Blandade aktörer kan skapa osäkerhet
1:07 min

Det ska bli enklare att hitta resorna med kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Detta menar Region Skåne och Skånetrafiken som lanserar ett erbjudande för privata aktörer att synas bättre. 

Sven Tufvesson på Skånetrafiken tror också att samarbetet kan locka fler aktörer att starta trafik i regionen. 

- Vi vill säkerställa att de som startar den här typen av trafik också ska känna att vi är beredda att göra det enkelt och tydligt för kunden. Det här med blandade aktörer kan skapa osäkerhet hos kunden och det vill vi motverka, säger Sven Tufvesson på Skånetrafiken.

- Det vi kan göra det är att vi kan göra det lättare för kommersiella aktörer att starta. En av frågorna handlar ju om att kunna visa upp sin information på ett bra sätt. 

Sedan den 1 januari 2012 har det varit möjligt för privata aktörer att bedriva kommersiell kollektivtrafik utöver den som organiseras av regionen. Detta görs i dag bland annat med flygbussarna mellan Malmö, Lund och Malmö Airport.

Det man nu vill göra i Region Skåne är att samla information som tidtabeller från de olika aktörerna, bland annat i Skånetrafikens reseplanerare och vid hållplatser och terminaler. På sikt hoppas man även kunna införa en biljettsamverkan mellan aktörerna.

- Man i princip löser en biljett för hela resan. Vad det ska kosta att åka med den kommersiella aktören bestämmer han eller hon själv. Sen lägger man ihop taxorna så kan kunden enkelt lösa en biljett hela vägen, säger Sven Tufvesson.

- Vi håller på att titta på lösningar. Det hoppas vi att vi ska komma igång med här under våren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".