Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Österlen

Turistupphandling läggs på is

1:13 min

Planerna på att lägga ut turistverksamheten i Ystad och Simrishamn på entreprenad är nu slopade. Åtminstone detta året driver kommunerna själva vidare sina turistbyråer. Efter åratal av diskussioner och förberedelser stupade alltså frågan nära målsnöret.

Turismen är en viktig näring på Österlen - den omsätter en dryg miljard och sysselsätter över 1000 heltider varje år.

För att utveckla besöknäringen ytterligare skulle Ystads och Simrishamns kommuner tillsammans lägga ut sin turistverksamhet på entreprenad. Ett destinationsbolag bildades av ett 70-tal lokala företagare tillsammans med dom två kommunerna och i höstas höll kommunerna en upphandling. Men inget anbud kom in - inte ens från Destinationsbolaget, som ansåg att kraven i upphandlingen var för tuffa.

Vid ett möte förra veckan stod det också klart att kommunerna inte tänkte göra någon direktupphandling från Destinationsbolaget. Istället fortsätter Ystads och Simrishamns kommuner att själva fortsätta driva sin turismverksamhet - åtminstone detta år ut.

Just nu diskuteras hur större delen av dom pengar som är bundna i Destinationsbolaget ska frigöras -  så att företagarnas ekonomiska förening kan betala tillbaka ett bidrag på en miljon dom fått från Sparbanken Syd.

Någon form av turismsamarbete mellan näring och kommunerna på Österlen vill Ystads kommunstyrelseordförande Kristina Bendz (M) ändå gärna se i framtiden - kanske även tillsammans med Tomelilla.

Även Ebbe Bruning från turismföretagarna säger att man ännu inte vill stänga dörrarna helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista