Foto Hasse Holmberg/TT
Österlen

Facket kritiska till privatisering

Kommunal: Vi är naturligtvis negativa
1:11 min

Simrishamns kommun är nu ett steg närmre en eventuell privatisering av den personliga assistansen. I vår väntas ett förfrågningsunderlag vara klart och därefter kan en upphandling ske. Men fackförbundet Kommunal är kritiska till kommunens agerande. 

- Vi är naturligtvis negativa. Våra medlemmar i Kommunal vill ha kvar kommunen som arbetsgivare, säger Kommunals ombud Marie Persson.

Kommunal har lyckats bryta upp de lokala avtal som gjorde att personliga assistenter i Simrishamn arbetade ett och ett halvt dygn gratis på åtta veckor.

Man begärde också att assistenterna ska få igen förlorade pengar, vilket har gjort att majoriteten i Socialnämnden vill lägga ut assistansen på entreprenad med mindre kostsamma avtal. Men enligt Kommunal skulle en billigare privatisering påverka kvaliteten i verksamheten.

- Kommunals uppfattning är att kommunen gör detta för att köpa den här verksamheten till ett så lågt pris som möjligt. Det påverkar naturligtvis brukare och medlemmarnas vardag i den kvalitet som blir i verksamheten, säger Marie Persson.

Socialchef Roland Persson förstår att de anställdas oro och håller med om att det principiellt är fel att privata aktörer kan ha sämre avtal, men han menar också att detta inte är något som en socialnämnd kan göra något åt.

Många av assistenterna hoppas nu ändå på att kommunen beslutar att behålla verksamheten.

- Vi känner oss totalt överkörda, att vi inte är värda de här pengarna. Tänker man inte på oss kan man ju tänka på våra brukare. Det är många som kommer att få lida i det tysta, säger Malin Olsson som är personlig assistent i Simrishamns kommun. 

Socialnämnden räknar med att få tillbaka ärendet på bordet i mars eller april för att då ta ett definitivt beslut i frågan. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".