Ann-Marie Juhlin är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan i Nordöstra Skåne.

Ska hjälpa fler att få rösta

Juhlin:Det är på tiden att denna gruppen människor också får delta
0:51 min

Åtta av tio personer som har en intellektuell funktionsnedsättning röstar inte. Men nu ska det bli ändring. På sju orter i landet, bland annat i Kristianstad, startas nu ett pilotprojekt för att fler ska rösta.

- Det kan vara så att man helt enkelt inte fått veta att det finns en rättighet att rösta. Det kan också vara att man ska kunna ta sig till lokalen, man ska kunna veta vad som händer inne i lokalen och det kan vara väldigt stora steg att ta sig över, säger Ann-Marie Juhlin som är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan i Nordöstra Skåne.

Totalt beräknar man kunna utbilda drygt ett femtiotal studiecirkeldeltagare från Kristianstad med omnejd. Bland annat i frågor vad demokrati är, hur man ställer frågor till politiker och hur det går till i en vallokal.

Pilotprojektet som kommer att pågå på totalt sju orter runt om i Sverige, från Umeå i norr till Kristianstad i söder, har kommit till stånd genom medel från Allmänna arvsfonden och det är Studieförbundet Vuxenskolan och organisationen FUB som står bakom pilotprojektet. Studiecirklarna kommer att sluta i en stor valdiskussion med politikerna där deltagarna kan ställa sina frågor.

- Dessa människor är så mycket beroende av politikernas beslut bara för att deras vardag ska fungera. Det är på tiden att denna gruppen människor också får delta i de allmänna valen, säger Ann-Marie Juhlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".