Skånepolisens beslut om registrering av romer. Foto: Utrdag ur dokument.

60-talet romer kan få ersättning

1:32 min

De första besluten om personer som kan ha rätt till skadestånd för att de blivit olagligt registrerade i Skånepolisens omtalade register över romer, fattades i dag. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden lämnar över ett 60-tal ärenden till Justitiekanslern, JK.

Nämnden har i dag fattat beslut i de första omkring 60 ärenden personer har bett nämnden kontrollera om de blivit olagligt registrerade eller inte. De flesta har också begärt skadestånd.

– Då har vi konstaterat att de här personerna som förekommer i registret, har drabbats av dessa brister. I och med det har lagen inte följts. Vi bedömer att det kan bli anledning att betala ut skadestånd. Därför har vi lämnat över det, säger Patrik Skogh, biträdande enhetschef på Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

I november slog Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIS, fast att Skånepolisens databas där närmare 5 000 personer registrerats, de flesta romer, var olagligt på flera punkter. Syftet med det var alldeles för brett, det hade blivit vad nämnden kallade ett "bra-att-ha"-register. Små barn hade registrerats och man hade inte noterat vilka som var misstänkta för brott eller inte. Bland det 60-tal personer vars ärenden avgjordes i dag, finns också små barn, födda 2007 och 2009.

Totalt är det omkring 400 personer som har bett nämnden att kontrollera om de blivit olagligen registrerade, alltså bara en liten del av de 5 000 som finns i registret. Resten av ärendena ska avgöras under våren.

Flera har vittnat om rädsla för att bli registrerade en gång till om man kontaktar myndigheterna. Det beklagar Patrik Skogh.

– Det är olyckligt om man känner så. Vi registrerar ingen. Det vi gör helt enkelt är det folk ber om. Vi gör en laglighetskontroll i deras enskilda ärende. Sedan är vi nöjda med det. Det är inte någon ytterligare registrering. Vi är till för deras skull. Jag hoppas att de känner att de kan kontakta oss, säger Patrik Skogh på Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista