Ace Wilder och Oscar Zia jublar efter att de gått direkt vidare till finalen. Foto: Adam Ihse/TT

Superskräll i Melodifestivalen

17-årige Oscar Zia från Svedala höll för trycket och tog sig direkt vidare till final i Göteborg. Med sig till finalen i Friends arena fick han superskrällen Ace Wilder.

Till Andra chansen gick Outtrigger och State of Drama.

Lördagskvällen i Göteborg blev en riktigt nagelbitare. Skulle Oscar Zia, som klassats som favorit under veckan, klara sig vidare?

När resultatet från den sista röstningsomgången avslöjades jublade hans fans och en spänd Zia kunde andas ut. Finalbiljetten var säkrad.

– Skitkul, jag var jättenervös innan. Det var en lättnad, jag är i final! säger Oscar Zia direkt efter beskedet.

– Jag ska fira och festa ordentligt i kväll.

Överraskade stort Betydligt mer överraskande var tittarnas andra finalval: Alice Gernandt, alias Ace Wilder.

Debutanten sa själv att hon höll på att svimma under genrepet, men lyckades hålla nerverna i styr på tävlingsdagen och gick vidare med dansanta hybridlåten "Busy doin' nothin'".

– Jag kom hit och förväntade mig att komma sist och nu står jag här och är i final, säger Ace Wilder efteråt. Outtrigger farligast Därmed hamnade metalbandet Outtrigger, som stod för startfältets farligaste show med stålburar och Hannibal Lecter-mask, i Andra chansen som hålls i Lidköping den första mars.

Där får även State of Drama pröva lyckan med "All we are". Att Melodifestivalen sändes från Göteborg var svårt att missa. Ordvitsarna haglade, Björn Gustafsson gjorde comeback i showen (och klämde Nour El Refai på brösten, vilket fick Twitterkommentarerna att hagla) och fotbollslegendaren Glenn Hysén dök upp i en fartfylld sketch, där bland annat statyn Poseidon förstördes i en bilkrasch.

Mer stämningsfullt blev det under hyllningen av den bortgångna sångerskan Alice Babs, som var Sveriges första representant i Eurovision Song Contest 1958 med sitt bidrag "Lilla stjärna".

Dr Alban åkte ut Trots tunga meriter åkte Shirley Clamp ut redan i den första röstningsrundan. Schlagerveteranen fick sällskap av CajsaStina Åkerström och debutanterna i Eko som hamnade sist i tävlingen. Dr Alban och Jessica Folcker hamnade på den retfulla femteplatsen och fick också lämna Melodifestivalen

– Tråkigt, men det är svenska folket som bestämmer. Vad ska vi göra? Vi gjorde vårt bästa, säger en besviken Dr Alban. Har Melodifestivalen förändrats?

– Jag tror att det är barnen som avgör nu. De har tagit över, och har ingen aning om vilka vi är. Självklart inte, vi är ju gamla, säger Jessica Folcker.

Svensktoppen/TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista