Prognosen säger att två nya förskoleavdelningar per år kommer att behövas de närmaste åren. Arkivbild

Hårt tryck på förskoleplatser

1:13 min

Det är hårt tryck på de kommunala platserna i förskolan i Kristianstad och nu väntas fyra fristående förskoleverksamheter få grönt ljus att starta och expandera. Samtidigt förs det diskussioner om hur man ska underlätta kösystemet för föräldrar.

- Jag har sträckt ut handen till de fristående för att kanske se om vi kan ha en gemensam kö eller på något vis öppna upp våra olika köer mer för att på det viset undvika att föräldrar är dubbelt skrivna i olika köer, säger Fredrik Axelsson som är moderat ordförande i barn och utbildningsnämnden i Kristianstad.

Som det är nu så har flera av de fristående skolorna egna kösystem - vilket gör att föräldrar får sätta upp sig i flera olika köer. På barn- och utbildningsnämndens möte i mars väntas man ge grönt ljus åt fyra fristående förskoleverksamheter för att kunna möta upp behovet. Prognosen säger att de närmaste åren kommer det att behövas två nya förskoleavdelningar per år att kunna ge alla barn en plats.

- Glädjande nog har vi ett antal fristående förskolor som vill etablera sig, säger Fredrik Axelsson.

Enligt honom hade den kommunala förskolan inte hunnit bygga ut i den takt som krävs, men han menar också att måste satsa på de kommunala förskolorna.

- Vi satsar både på den fristående och den kommunala verksamheten. Det har byggts en hel del kommunala förskolor de senaste åren och det kommer vi att fortsätta göra. Vi kommer också titta på att bygga ut flera kommunala i centrala Kristianstad. Men det räcker inte för behovet är så stort och det är glädjande i nån mening att det föds många barn och att föräldrar trivs med att ha barn i vår kommun, säger Fredrik Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista