Rektor Andreas Liljeglimt framför Valfisken som ska bli Nova Academy till skolstarten 2014. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Österlen

Nya program lockar elever till Simrishamn

0:53 min

Satsningen på den nya gymnasieskolan Nova Academy verkar locka tillbaka gymnasieeleverna till Simrishamn. I helgen avslutades den första sökperioden och skolan ser ut att fylla alla platser. 

- Att vi skulle fylla platserna redan första året hade jag inte förväntat mig. Det känns jätteroligt, säger rektor Andreas Liljeglimt. 

- Vi har haft politikens stöd hela vägen och sedan har vi byggt nerifrån och upp med hjälp av eleverna. De har varit väldigt involverade i vad som krävs för att skolan ska bli attraktiv. 

Allt färre gymnasieelever har sökt sig till Simrishamn de senaste åren och innan höstterminen 2013 fick man till och med stänga ner de högskoleförberedande programmen på grund av för få sökande. 

Men med satsningen på den nya skolan verkar det gå bättre. 48 sökande har Nova Academy som förstahandsval och därmed ser alla platser ut att fyllas.

Hur många som verkligen börjar i höst är ännu inte klart men att merparten skulle ändra sina val är inget som oroar Andreas Liljeglimt.

- Inte speciellt. Vi har unika utbildningar. Det är de utbildningar som inte är unika som tappar mest så jag tror att våra program ska stå sig bra även i omvalsperioderna, säger han.

På Nova Academy finns tre högskoleförberedande program: Nova Digital Design med inriktning mot media och programutveckling, Nova Performing Arts med sång, teater och dans samt Nova Sports som samarbetar med Malmö FF. 

Även antalet förstahandsväljare till lärlingsprogrammen på Österlengymnasiet har ökat, från 14 stycken 2012 och 2013 till 23 stycken i år. 

Så har eleverna sökt

Antal försthandsval till utbildningar i Simrishamn efter första sökperioden. 

Nova Digital Design: 21

Nova Performing Arts: 16

Nova Sports: 11

Österlengymnasiets lärlingsprogram: 23

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista