Polisen Ewa-Gun Westford utanför huset i Ystad. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Polisen hoppas på tips

1:26 min

Polisen har ännu inga motiv, kända hotbilder eller misstänkta efter morgonens två explosioner i Ystad respektive Arlöv. Nu väntar man på svar från de tekniska undersökningarna och hoppas på tips från vittnen.

– Jag vaknade halv sex och hörde en kraftig smäll. Jag tänkte att det inte kan ha varit åska eftersom det låter på ett annat vis. Sedan tänkte jag inte mer på det. Men jag blev inte rädd, säger Monica Johansson i Ystad.

Sprängladdningen i Ystad var apterad på en lägenhetsdörr som förstördes och flera rutor krossades. Två timmar tidigare exploderade det också utanför en lägenhet i Arlöv där en fönsterruta gick sönder.

Polisen vet ännu inte vad det var som exploderade utanför de två lägenheterna och under dagen har man på bägge ställen förhört de drabbade, knackat dörr och gjort tekniska undersökningar, men inte hittat några motiv, hotbilder eller misstänkta.

Det finns än så länge heller inga kopplingar mellan de två explosionerna, som båda rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Explosionen i Ystad rubriceras också som försök till mord, och Ewa-Gun Westford på Skånepolisen berättar att det bara handlade om tur att ingen skadades.

– Det finns ett runt hål i dörren. Den är helt obrukbar. Nu har vi spikat för och det är för att säkra. Här måste hela dörren bytas ut och vid en första undersökning kan man konstatera att om någon hade befunnit sig i närheten av dörren så hade utgången blivit en annan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista