Henrik Wester, C4-teknik visar Helen Johansson, rektor för grundskolan och Eva Wretblad Steen, rektor för grundsärskolan var getingboet satt. Foto: Johanna Ravhed/Sveriges Radio

Del av Norretullskolan stängs

1:05 min

Norretullskolan i Kristianstad kommer att stänga ner en av sina byggnader tillfälligt efter att man hittat tillväxt av svamp och bakterier i väggarna.

- Det var en pedagog som hade sin undervisning i ett av klassrummen då vi upptäckte den avvikande doften i byggnaden, säger rektor Helen Johansson.

Byggnaden har sanerats ett antal gånger. Så sent som för två år sedan sanerades delar av byggnaden men nu är det alltså dags igen. Doften kom från ett gammalt getingbo som man hittade inne i en vägg. Man tog också prover på luften och på materialet. När provsvaren kom tillbaka visade det inget särskilt på luftproverna - däremot visade materialproverna tillväxt av bakterier och svampar. Nu har man tagit beslut att flytta all verksamhet från byggnaden till tillfälliga lokaler.

- Sen får vi avvakta beslut om vad som kommer att hända med byggnad C medan skolan förbereder sig för att flytta till tillfälliga lokaler, säger Henrik Wester från C4-teknik som förvaltar lokalen för kommunens räkning.

Hur lösningen med de tillfälliga lokalerna kommer att se ut är inte helt klart men information kommer att gå ut till föräldrar under onsdagen. Skolan och C4-teknik samarbetar i frågan och det är i samförstånd som man har kommit fram till att tillfälligt stänga ner byggnaden.

- Uppdraget som arbetsgivare är att tillgodose en bra arbetsmiljö för såväl personal som elever och i vårt samarbete med C4-teknik har det nu framkommit den här tillväxten som vi inte anser är lämplig att över tid vistas i och då får vi agera utifrån det, säger rektor Helen Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista