Carl Piper ser stora risker med gruvföretagens intresse. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Österlen

Riksdagsledamöter stödjer Piper i frågan om vetorätt

1:03 min

Carl Piper på Österlen har länge drivit frågan om kommuners vetorätt mot utvinning av alunskiffer. Förutom ett 20-tal kommuner står nu även flera riksdagsledamöter bakom kraven.

- Jag hoppas att det nu är en politiskt fråga med den tyngd som krävs för att få en förändring, säger Carl Piper. 

De som är för kommuners vetorätt menar att utvinningen av alunskiffer innebär stora risker för bland annat grundvatten men också för landskapsbilden i sig. Närliggande skogsbruk, jordbruk och besöksnäringar kan också påverkas negativt, menar man.

Men nu ställer sig allt fler bakom uppropet. Sju av tio riksdagsledamöter från de län med mest alunskiffer, har efter en enkätundersökning visat sig stödja kraven och endast en har tagit avstånd från dem.

Under onsdagen hålls ett kunskapsseminarium i riksdagen för att uppmärksamma frågan ytterligare och på torsdagen behandlas den i näringsutskottet.

- Vi hoppas att det ska leda till att näringsutskottet i sin behandling av den här frågan tar ett beslut om att se på möjligheterna att införa ett kommunalt veto. Och att riksdagen så småningom också beslutar om det, säger Carl Piper.

- Detta är en viktig framtidsfråga. Jag tror inte att alla riktigt har förstått vilka ingrepp det här kan komma att innebära om en storskalig utvinning skulle bli aktuell. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista