Vänsterpartiet i Bromölla vill att hamburgerkedjan McDonalds ska ge ungdomarna ska få jobb. Fotomontage

Bromöllavänstern vill ha McDonald's

1:27 min

Ungdomsarbetslösheten i Bromölla är fortsatt hög och nu kommer Vänsterpartiet i kommunen med ett förslag som de menar skulle ge 30 nya jobb. De har ringt McDonald's för att fråga om de vill etablera sig i kommunen.

– Vi som kommunpolitiker har med med kommunen och näringslivet ett ansvar för ungdomarna här, och när inget händer tänkte vi att ”då får vi ta tag i det”, säger Leif Petterson från Vänsterpartiet.

– Vi var väl lite spända när vi ringde, men vi fick ett positivt gensvar, säger han.

Ett kanske aningen oväntat grepp från ett socialistisk parti - att ringa McDonald's för att fråga om de skulle vara intresserade om kommunen erbjöd mark ute vid E 22. De fick svaret att företaget tittar på nyetableringar i området under 2014.

Nu har Vänsterpartiet skrivit en motion i frågan. Den ska upp i fullmäktige på måndag, men näringslivschefen har svarat att kommunen inte längre äger någon lämplig mark och att frågan om kommunen ska påverka marknad och konkurrens bör vara en politisk diskussion.

Kommunstyrelsen har avslagit motionen. Synd,  tycker V som menar att det skulle ge besökare och jobb  till ungdomarna:

– Det skulle ge 15 till 30 nya ungdomsjobb räknar vi med, säger Leif Petterson.

Så Vänsterpartiet  ringer en stor hamburgerkedja och säger - kom hit och skapa jobb?

– Ja, det känns lite märkligt att det är vi som driver företagsetableringen i Bromölla, men vi har ett ansvar för ungdomarna, säger han.

– Skulle vi inte få det kanske det blir Sölvesborg som får jobben, och det vore ju olyckligt tycker vi, säger Leif Petterson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista