Håkan Hellström och Jenny Wilsson med alla sina priser vid Grammisgalan på Cirkus i Stockholm på onsdagen. Foto: Erik Mårtensson / TT

Hellström och Wilson stora vinnarna på Grammisgalan

Jenny Wilson från Sölvesborg plockade hem inte mindre än tre priser vid årets grammisgala på onsdagskvällen. Hon fick dela strålkastarljuset med Håkan Hellström som också tog hem tre priser.

Håkan Hellström belönades med staytetterna för årets rock och årets låt - "Det kommer aldrig va över för mig" - samt för årets textförfattare.

Den folkkäre artisten har därmed kammat hem nio Grammisar sedan debuten år 2000.

– Jag inser självklart att ni är trötta på att se mig gå upp här, men jag vill ändå passa på att tacka alla inspiratörer som fick en att börja skriva dikter i 15-16-årsåldern, det är ju det jag gör fortfarande, tack till dom, och tack till er, säger Håkan Hellström efter att ha varit upp på scenen en tredje gång.

TT: Vad gör du med alla priser du får?

– Jag har en garderob hemma med spotlights där de står. Jag får bygga ut den nu, säger han till TT.

Även Jenny Wilson kom upp i tre priser under galans gång. Först vann hon priset för årets musikvideo för att senare belönas med priserna för årets album - "Demand the impossible" - och årets producent. Hon var nominerad i sammanlagt sju kategorier.

– Jag har bara en sak att säga: I min vildaste fantasi har jag drömt om att detta skulle ske. Är det något jag är så är det producent, det känns helt rätt att jag står här med den här plaketten, säger Jenny Wilson.

Avicii årets artist

Kvällens finaste pris, det för årets artist, delades också ut tidigt under kvällen och gick till Avicii.

Den svenske stjärn-dj:n fanns dock inte på plats för att ta emot priset. Han belönades bland annat för låten "Wake me up", som blivit en internationell superhit, och albumet "True".

Det är Avicii andra Grammis. För två år sedan vann Tim Bergling, som är hans riktiga namn, priset för årets låt, för "Levels".

Veronica Maggio inledde galan med en spektakulär Alice i underlandet-inspirerad version av sin hitlåt "Hädanefter" och kunde senare under kvällen ta hem priset för årets pop.

– Det betyder mycket att veta att det finns människor som uppskattar det man gör. Jag skriver ju så klart musiken för mig själv men det här är väldigt kul, säger Veronica Maggio till TT.

Årets hederspris gick till Sven-Bertil Taube. Skådespelaren och vissångaren som fyller 80 år i höst, kan också fira att det i år är 60 år sedan han skivdebuterade. Sven-Bertil Taube introducerades av First Aid Kit som sjung "Så skimrande var aldrig havet" innan de avslöjade pristagaren.

– Tackar, tackar. Jag får dela denna heder med skickliga skivbolagsherrar, underbara musiker, strålande tekniker. Tack, alla, sade Sven-Bertil Taube från scenen.

Grammisgalan eftersänds i SVT1 med start 20.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista