1 av 2
Foto: TT
2 av 2
Anetta Bolejko, röntgensjuksköterska Foto: Janne Wieslander/Sveriges Radio

Bättre information kan lindra mammografioro

1:32 min

En sidoeffekt av mammografi är att de kvinnor behöver göra extrakontroller innan de blir friskskrivna, löper en risk att drabbas av bland annat ångest, oro och nedstämdhet. Det visar en studie som röntgensjuksköterskan Anetta Bolejko har gjort i Malmö. Drygt 650 kvinnor har deltagit i studien.

– När de väntar på beskedet beskriver de att de upplever en rädsla och ångest. I intervjuer med kvinnorna kom det också fram att de blev oroliga för familjen, berättar Anetta Bolejko.

Ungefär en tredjedel av alla kvinnor som undersöks kan må dåligt, visar den här studien. Den visar också att problemen fortfarande kan finnas kvar efter ett år.

Vissa grupper av kvinnor är också extra utsatta. Det handlar om kvinnor som saknar socialt stöd, kvinnor som är födda utrikes och kvinnor som är oroliga över risken för cancer. Även de som är missnöjda med informationen i samband med undersökningen kan få problem.

Anetta Bolejko som har gjort studien tycker att eftersom det är sjukvården som kallar till synes friska personer till kontroll, är det också sjukvårdens ansvar att kunna erbjuda förbyggande eller lindrande åtgärder. Liknade tankar kommer från Socialstyrelsen som tycker att informationen kunde bli tydligare i samband med undersökningar.

– I samband med att man erbjuder mammografi tycker jag det är det viktigt att man belyser både för och nackdelar med hälsokontroller, säger Anetta Bolejko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista