Polisens kritiserade IT-system läggs ner. Foto: Erik Abel/TT

Polisen lägger ner kritiserat IT-system

Polisen nu lägger ner det hårt kritiserade IT-systemet Pust som används för att rapportera in brott.

En av grundidéerna med Pust-projektet, polisens mobila utredningsstöd, som pågått sedan 2009, är att poliserna ska göra mer avrapportering på fältet. Uppgifter i ett ärende ska direkt kunna skickas vidare i rättsväsendet. 

Sedan i våras används systemet för mängdbrott som rattfylleri, drograttfylleri, olovlig körning snatteri, innehav och bruk av narkotika. Senare utvidgades användningen till att även omfatta en lång rad trafikbrott.

I våras byttes den tekniska plattformen för Pust ut, till Siebel. Då började systemet användas skarpt ute i polismyndigheterna men systemet har fått hård kritik, och har dragits med stora problem, bland annat har poliser larmat om att tar timmar att rapportera in även enkla brott.

Rikspolisstyrelsen konstaterar att det inte har fungerat att försöka förbättra Pust Siebel och ska nu ta fram en avvecklingsplan.

Systemet har utvärderats och sågats av flera andra, både IBM och EY, tidigare Ernst & Young. "Inte ett lämpligt ärendehanteringssystem för polisen", skrev konsulterna på EY. 

Uppgiften om vad systemet har kostat varierar. I december uppgav Rikspolisstyrelsen för TT att prislappen hamnat på 123 miljoner kronor, vilket är dubbelt så mycket som budgeterat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista