1 av 3
Områden med granar har tagits ner för att återetablera lövträd i Kronoskogen. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges radio
2 av 3
Vaktmästare Jörgen Lundgren ser till att ingen går vilse och målar dit nya markeringar för slingorna i skogen. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges radio
3 av 3
Familjerna Nilsson, Strandberg och Leksell passade på att dra nytta av alla grenar genom att bygga kojor. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges radio
Österlen

Kommunen får klagomål om röjning i Kronoskogen

1:16 min

Röjningsarbetet i Kronoskogen utanför Tomelilla har upprört många besökare och flera klagomål har kommit in till kommunen. 

Kommunekolog Charlotte Lindström försäkrar invånarna om att det är för skogens bästa som flera granområden nu har tagits ner.

- Utifrån kunskapen om områdets historia så är det bäst att ta bort granskogen och återetablera olika sorters lövträd, säger hon och hoppas att besökarna har tålamod. 

Det ser en aning stökigt ut med hjulspår från skogsmaskinerna och högarna med ris och grenar på marken. Men granarna som planterades här på 1960-talet var nu så pass gamla att de riskerade att blåsa omkull om de hade stått kvar. 

Vaktmästare Jörgen Lundgren är ute för att fixa till de markeringar för slingorna som har försvunnit under arbetet. Han har själv fått ta emot klagomål från besökare.

 - En hel del. De tycker inte om att här är vissa större områden som har blivit mer av kalhyggen. Jag pratade själv med ekologen på kommunen i går och det har ju sin anledning, säger Jörgen Lundgren.

Men alla är inte negativa till förändringen. Familjerna Nilsson, Strandberg och Leksell har trots allt kunnat njuta av en heldag i skogen.

- Vi tycker mer att det är härligt att ha ett sånt här ställe att kunna åka till och grilla korv och ta med sig barnen. Sen när de röjer upp kommer det att bli jättefint, säger Petra Leksell.

Och barnen har till och med dragit nytta av alla grenar på marken.

- Vi tycker om att bygga kojor, säger Nelly Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista