Foto Hasse Holmberg/TT

Friskolor kritiserar kommunen

1:17 min

Att Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Kristianstad sa till P4 Kristianstad att han sträckt ut en hand till de fria förskolorna för att bilda en gemensam kö till barnen har väckt starka reaktioner.

- Det var upprörda känslor när jag pratade med mina medlemmar eftersom de känner inte igen sig i den bilden av en utsträckt hand - snarare tvärtom. När det handlar om kön så är det så att fristående förskolor som huvudman har ett ansvar att se till att barngruppen lämplig storlek och sammansättning och det ansvaret kan man ju inte ta i den stunden som kommunen går in och placerar barn, säger Mimmi von Troil som är vd på Fria Förskolor som organiserar ungefär hälften av de fristående förskolor i Kristianstads kommun.

Hon menar att en gemensam kö skulle få de fristående förskolorna att bryta mot skollagen. Men Fredrik Axelsson som är moderat ordförande i Barn- och utbildningsnämnden menar att det här handlar om ett erbjudande och absolut inte ett tvång.

- Det skulle ju inte vara ett tvingande system utan det handlar iså fall om ett erbjudande att gå in i ett gemensamt kösystem, säger han.

Oavsett vad så tycker Mimmi von Troil att en gemensam kö är en dålig idé. Däremot finns det andra sätt som hon tycker att kommunen skulle kunna tillämpa för att underlätta för både friskolor och för kommunen.

- Gemensam kö tycker jag inte är bra. Däremot är jag för dialog, säger Mimmi von Troil.

Tycker du inte att den dialogen finns i Kristianstad?

- Jag upplever inte att mina medlemmar har det. De upplever ju inte att de har en dialog utan det är mer en envägskommunikation, säger hon.

Fredrik Axelsson menar att det är många frågor som är svåra att kommunicera och ha en dialog kring innan de är politiskt beslutade i nämnden. Men han ser också att det finns utrymme för förbättring.

- Det finns många andra frågor där vi kan bli bättre och det är jag självkritisk till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista