21-åriga Sandra Knutsson får tips och råd av Arbetsförmedlingens Jeanette Mauritzon. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio

Får pengar för att flytta utomlands

1:21 min

Arbetslösa ungdomar kan få bidrag om de kan tänka sig att söka jobb i andra EU-länder.
Sandra Knutsson från Kristianstad funderar på att ta chansen.

– Jag är intresserad av att jobba utomlands, komma ifrån Sverige lite och se mig omkring i världen, säger 21-åriga Sandra Knutsson, som har tagit sig till Arbetsförmedlingen i Kristianstad för att få information om jobbmöjligheter utanför Sveriges gränser.

EU-projektet Ditt första Eures-jobb riktar sig till ungdomar precis som henne, som är mellan 18 och 30 år gamla, boende i ett EU-land och på jakt efter jobb. Det är nämligen ungdomarna som är mest benägna att röra på sig, tror man. Och för att locka dem att ta steget utomlands, erbjuder EU en slant för flytten.

– Om man har fått ett jobb utomlands kan man ansöka om ett startkapital, där du får någonstans mellan 600 och 1200 euro för att du ska kunna starta upp i det nya landet, säger Jeanette Mauritzon som är Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen.

Man kan också söka pengar för att ha råd att åka på anställningsintervju. Och även arbetsgivare kan få en peng från projektet om de anställer en ungdom från ett annat EU-land.

Men är de skånska ungdomarna intresserade av att flytta på sig?

 – Jag tror det, jag tycker det. Jag har kontakt varje dag med människor som är intresserade, och de flesta av dem är ungdomar, säger Jeanette Mauritzon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista