Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.

Veolia varslar personal i södra Sverige

4:33 min

Tågbolaget Veolia kommer göra sig av med en hel del personal i södra Sverige. De fackliga förhandlingarna pågår men klart är att avdelningen i Kristianstad ska läggas ner och samtliga anställda varslas om uppsägning.

Veolia kommer att varsla personal även i Malmö, Karlskrona, Helsingborg, Halmstad och Hässleholm.

– Det man vill göra är ju att göra en ekonomisk besparing, de har för dyra kostnader. Och det stora problemet är som vi ser det från fackligt håll, med hela den här upphandlingscirkusen är att det är för låga anbuds som läggs, säger Rolf Sjöstrand, ombudsman på Seko.

Veolia som kör Öresundstågen åt Skånetrafiken vann upphandlingen om att få fortsätta köra tågen. Deras anbud låg tio procent lägre än vad de får för att köra tågen idag. De låg också mellan 50 och 60 miljoner under sina konkurrenter. Från fackligt håll kommer kritik om att anbudet var för lågt och att det är därför man nu tvingas till personalneddragningar, men Mikael Danielsson, affärschef på Veolia Transport i Malmö, håller inte med.

– Det handlar om anpassningar till kommande kontrakt och det är ett uppdrag som är mer komplext, säger han.

Besked om hur många som varslas och varifrån kommer under våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista