Flera skeppsvrak har förlorat sin status som fornlämning, medan slagfält nu får ett skydd.Foto: Nord Stream AG

Skeppsvrak skyddslösa med ny lag

1:32 min

Flera skånska skeppsvrak har förlorat sin status som fornlämning medan slagfält nu får ett skydd. Det är konsekvenser av kulturmiljölagen som infördes vid årsskiftet. 

Nytt i den är en tidsgräns, som är satt till före 1850. Är lämningen yngre än så förlorar den sitt fornlämningsskydd, vilket drabbat några skånska lämningar.

– Det som är mest uppmärksammat är väl kanske fartygslämningar på havsbottnarna runt Skåne. Men de är inte så många som man tror, uppskattningsvis är det fem stycken. Tidigare hade man en 100-årsgräns för fartygslämningar, säger Mats Mogren, arkeologihandläggare vid länsstyrelsen i Skåne.

Ett av de fem vraken är från 1852 och missade alltså tidsgränsen med bara ett par år. De andra fyra är från 1903-1909. Men det finns också ett 30-tal vrak runt Skånes kuster som man inte riktigt vet åldern på och som måste utredas.

Det är den gamla kulturminneslagen som gjorts om och från årsskiftet fått det nya namnet kulturmiljölagen.

Att tidsgränsen för fornlämningar sattes just till 1850 beror bland annat på att den stora moderniseringen av Sverige kom igång vid den tiden, säger Mats Mogren. För vissa andra fornlämningar, gamla slagfält innebär den nya lagen ett tydligare skydd.

– Skåne har ju tyvärr varit scenen för väldigt mycket krigshandlingar i äldre tid och samtliga slagfält är nu potentiellt sett fornlämning, säger Mats Mogren.

Kulturmiljölagen innebär att det krävs samråd och tillstånd om man vill bygga på ett slagfält.

– Slagfältsområdena i till exempel Lund och i Helsingborg de ligger ju inne i tätorternas ytterkanter kan man säga och det är ju egentligen bara ganska små ytor här och där som är fortfarande relativt orörda, säger Mats Mogren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista