Bland annat i Lönsboda har man varit drabbade av vattenläckor. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio.

Nytt bolag ska bekämpa vattenläckor

1:32 min

De många vattenläckorna i Osby kommun den senaste tiden ska nu bekämpas. Med hjälp av det nystartade bolaget Skåne Blekinge Vatten AB hoppas bolagets fyra ägarkommuner att man ska kunna ge snabbare hjälp vid läckor.

- Inledningsvis i akuta situationer så finns det möjligheter att rycka in snabbare med en större personalstyrka och framförallt också vid jourtillfällen och liknande, säger  Tommy Johansson som är ordförande i bolaget.

Det är Osby, Östra Göinge, Bromölla och Olofströms kommun som har gått tillsammans i ett gemensamt bolag som ska driva avlopps och vattenfrågor. I Osby har det den senaste tiden varit en hel del läckor på nätet som gör att invånarna står utan eller med missfärgat vatten och situationen har inte gått ordföranden förbi.

- Det finns egentligen ingen klar logik varför det är på det ena eller andra sättet. Det är rätt många faktorer som spelar in, allt i från vilken typ av rör det är som ligger i marken, vad det är för markförhållanden och vad det är för typ av vatten det är som rinner i de här rören. Det man kan konstatera är att Osby har haft en hel del problem de senaste åren, säger Tommy Johansson.

Om man jämför va-taxorna i de olika kommunerna så ser man snart att kommuninvånarna i Östra Göinge betalar mer än vad de andra kommunernas invånare gör.

- Den här typen av bolag, om man tittar på dem som finns i andra delar av Sverige, så leder det ofta till att man utjämnar taxorna mellan kommunerna och att man utjämnar standarden också. Idag är det så att det skiljer en del mellan kommunerna, det är inget att sticka under stolen med, säger Tommy Johansson.

Men det är inte bolaget som bestämmer nivån på taxan - utan det är ett politiskt beslut som tas i fullmäktige. Men visst finns det en möjlighet att något kan komma att hända med taxorna. 

- Det blir ju lättare att jämföra och kanske svårare att motivera varför man har ett sämre ledningsnät i en av kommunerna än vad man har i de tre andra. Det sätter ju press på beslutsfattarna, säger Tommy Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista