1 av 2
Anders Wilhborg, ordförande i nordvästra Skånes läkarförbund. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: TT.

Besparingen kom inte som någon chock

2:49 min

Sparförslaget som presenterades för personalen och fackförbunden vid sjukhusen i Helsingborg och Ängelholm, kom inte som någon överraskning. Det har varit känt länge att sjukhusens ekonomin är dålig.

– Vi var förvarnade om att det skulle komma en del åtgärder och besparingsförslag, säger Anders Wilhborg, läkare och ordförande i Nordvästra Skånes läkarförbund.

Besparingen innebär att runt 30 vårdplatser, motsvarande två vårdavdelningar, läggs ner. På sikt ska 100 tjänster bort för att sjukhuset ska kunna spara de 140 miljoner som krävs under året.

Helsingborgs lasarett har länge haft problem med överbeläggningar och att vårdplatser nu stängs och personal försvinner gör det inte lättare.

– Vi har ofta besvärliga situationer där det är svårt att hitta vårdplatser. Det kommer bli ännu värre och ännu svårare efter detta, konstaterar Anders Wilhborg.

Hur påverkas patienterna av det här?
– Man kanske tvekar på att lägga in patienter som egentligen borde läggas in, eftersom man vet att det inte finns platser. Det finns också en risk att patienter inte hamnar på rätt avdelning och det vet vi blir bekymmer både för patienter och personal, säger Anders Wilhborg.

– För personalen är det ett arbetsmiljöproblem att jobba och slita sitt hår för att hitta vårdplatser, säger Anders Wilhborg.

Hemma vid köksbordet sitter han och bläddrar igenom de papper som de fick i går, där sparförslaget presenteras. Det är ett förslag men han tvivlar inte på besparingarna kommer att genomföras.

– Det ska göras risk- och konsekvensanalyser men vi vet att det är förankrat både i regionledningen och hos politikerna, säger Anders Wilhborg.

Förutom vårdplatserna behöver även personalstyrkan minska, på sikt måste 100 tjänster bort.

– Vi tycker ju att vi redan har det rätt tufft, säger han.

De förslag till besparingar som ligger nu täcker bara hälften av det sparbeting som ligger för hela 2014.

– Sedan ska vi hitta lika mycket till och dra ner kostnaderna med och hur det ska se ut vet vi inte alls, det blir väl ännu mer nedddragningar då för att få ihop det, säger Anders Wihlborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista