1 av 2
Sverre van Brink och Benjamin Rolandsson har redan sökt sommarjobb. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Nilsson är projektledare på Osby kommun, som satsar på fler feriejobb i år. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio

Chans till sommarjobb skiftar i kommunerna

Projektledare, Osby: Vi ökar på ganska kraftigt i år
1:24 min

Det är hög tid för ungdomar att söka de feriejobb som kommunerna erbjuder.
Hur stor chans man har att faktiskt få ett jobb beror på i vilken kommun man är folkbokförd.

Det finns flera anledningar att söka feriearbete. Förutom att tjäna en slant kan erfarenheten betyda mycket, och för många är detta den första kontakten med arbetslivet.

Benjamin Rolandsson och Sverre van Brink går i nionde klass på Hasslarödsskolan i Osby, och de har båda sökt jobb till sommaren.

– Jag vill tjäna pengar och känna hur det är för mina föräldrar att jobba, säger Benjamin Rolandsson.

– Jag gör det mest för att mina föräldrar tycker att jag borde prova på arbetslivet, och att jag behöver lära mig att stiga upp tidigt på morgonen även på sommarlovet, säger Sverre van Brink.

Det finns ett antal kriterier för att vara berättigad att få ett feriearbete. I de flesta kommuner ska man vara född år 1997 eller 1998, men i några kan man vara född även 1996. Gemensamt för samtliga kommuner är att man måste vara folkbokförd i den kommun där man söker.

Ungdomars chanser att komma åt de eftertraktade feriejobben skiljer sig en hel del åt i de olika kommunerna i nordöstra Skåne. I Klippan kan det bli hårdare konkurrens i sommar än vad det varit förut, eftersom det ligger ett förslag att dra ner antal platser från 60 till 40. Beslut fattas i april. Även i Hässleholm kan det bli svårt. Denna relativt stora kommun erbjuder endast 95 feriejobb.

Men i Osby har politikerna bestämt sig för att satsa på feriearbeten, och där är chansen att få ett jobb stor.

– Glädjande nog så ökar vi på ganska kraftigt i år. I fjol hade vi drygt 90 platser och i år satsar vi på 150. Det är viktigt för ungdomar att få kontakt med arbetsmarknaden och villkoren, få lite nätverk, referenser, kontakter och så. Det kan vara till bra nytta för dem i framtiden, säger Anders Nilsson som är projektledare för arbetsmarknadsprojektet EKA i Osby.

Antal jobb i kommunerna

Bromölla: Ca 100 

Båstad: Har inga särskilda feriearbeten, men det finns tio tjänster som "kommunvärd" som man kan söka om man är 16 år eller äldre.

Hässleholm: 95

Klippan: Kommer antagligen minska från 60 till 40

Kristianstad: 740

Osby: 150

Perstorp: 20

Simrishamn: 50

Tomelilla: 20-25

Åstorp: 20-25

Ängelholm: 130

Örkelljunga: 25

Östra Göinge: 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".