Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Inte hela journalen på nätet

1:13 min

 Den 17 mars kommer alla skåningar över 18 år att kunna ta del av sin journal över nätet. Men den som går in i journalen kommer nog bli överraskad över hur lite det kommer att stå där.

- Det finns ju inte så mycket den sjuttonde mars, därför vi kommer inte att visa något retroaktivt och det gör vi för att det måste vara schyst mot patienten och framförallt mot dem som dikterar och skriver i journalen. Att man vet att från och med nu så kan din patient läsa journalen, säger Matz Widerström, chefsläkare.

Det kommer inte heller att vara hela journalen som du som patient kan läsa. Till exempel tas psykiatri, gynekologi och förlossningsjournaler bort från den journalen som kan ses på nätet.

- Det handlar väldigt mycket om att det finns mycket känsliga uppgifter och kan finnas känsliga uppgifter som kan vara till skada för patienterna utan att man har hunnit prata med sin läkare, sköterska, psykolog eller kurator som jobbar. Nu från början vill vi testa ett begränsat antal informationsmängder som vi lägger ut för att sen kunna utvärdera och se hur gick detta, fungerade det detta, var det till men för patienten eller till gagn, säger Matz Widerström.

Han tror att läkare och annan personal som skriver i journalerna kommer att bli mer stringenta nu när de vet att patienten kan läsa journalen. Men någon risk att läkare censurerar sig själv när de skriver ser han inte. 

- Nej det tror jag inte. Däremot tror jag att man tänker till lite mer vad man säger eller vad man har för funderingar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista