Åtalas för att ha lurat till sig miljoner

En 39-årig man i Kristianstad har åtalats för grovt bidragsbrott efter att ha lurat till sig 4,3 miljoner kronor i ersättning.

Det hela började i februari 2011 då 39-åringen sökte ersättning för assistans. Enligt de journaler som kommer att användas i rätten framgår det att mannen inte kunde prata med andra människor eller gå ut själv.

Totalt har mannen, enligt åklagaren, lurat till sig 4,3 miljoner i felaktig ersättning. Men mannen är inte själv i härvan. Åtta av hans assistenter åtals också för att ha uppgett att de jobbat för mannen - något de alltså inte har gjort.

Polisen fattade misstankar mot mannen och med hjälp av bland annat kamerainspelningar hoppas åklagaren kunna få mannen dömd för grovt bidragsbrott. Totalt vill åklagaren att mannen och assistenterna solidariskt betalar 4,3 miljoner till försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".