Foto: Karin Olsson Bendix / Sveriges Radio
Skåne

Gratis kollektivtrafik för färdtjänstresenärer

Ordförande: ”Vi vill underlätta människors vardag”
1:03 min

Personer som har rätt till färdtjänst ska få resa gratis i den skånska kollektivtrafiken och även ta med sig en ledsagare utan avgift. Det beslutar kollektivtrafiknämnden på måndag.

– Det gör vi för att vi vill underlätta människors vardag, och vi vill att den som är färdtjänstberättigad och som har möjlighet att åka kollektivt, på ett enkelt sätt ska kunna göra det, säger Mats Persson (FP), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

I dag har färdtjänstresenärer 30 procent rabatt på resor med buss och tåg, men målet är att det ska bli gratis senast den första januari nästa år. Men det gäller bara personer som bor i de 23 kommuner, där färdtjänsten sköts av Skånetrafiken. Övriga kommuner erbjuds att köpa tjänsten till sina resenärer.

I beslutsunderlaget står det att avgiftsfriheten ska ses som en uppmuntran till ökad rörlighet och därmed bättre hälsa för färdtjänstresenärerna. Men syftet är också att spara pengar. Om varje färdtjänstresenär väljer att göra en resa i månaden med kollektivtrafik i stället för färdtjänst, så sparar Region Skåne 3,5 miljoner kronor varje år.

– Ja, vi har som övergripande ambition att de människor som har möjlighet och som är färdtjänstberättigade i så hög utsträckning som det bara är möjligt ska åka kollektivt, säger Mats Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".